KAMP ATEŞİNİN HAZIRLANIŞI
Piramit ateşi (bkz: Ateş Çeşitleri ve Hazırlanışları) şeklindedir. En kalın olan, boyut olarak birbirine yakın 2 odun seçilir ve paralel bir şekilde yere konur. Sonra bir sonraki kalın 2 odun bunlara dik olacak şekilde bunların üstüne, köşelere doğru konur. Bu şekilde odunlar belli bir yüksekliğe ulaşıncaya kadar dizilir. Ortadaki boşluğa da çalı-çırpı ve ince dallar doldurulur. Ateşin boyu kullanılan odunların miktarına bağlı olarak değişebilir. Çevreye zarar vermemek için ateşin etrafının taşlarla çevrilmesi unutulmamalıdır.
KAMP ATEŞİNİN YAKILIŞI VE KAMP ATEŞİ PROGRAMI
Tercihen kamp organizasyonundan veya ekibinden liderler tarafından seçilen bir kişi kamp ateşinin yakılmasından sorumlu olur. Tüm izci ve liderler izci gömlekleri ile birlikte ateşin etrafında bir çember oluşturur. Bu sırada ateş çevresinde kesin sessizlik hakimdir. Sorumlu izci daha önceden hazırladığı meşale ile kamp ateşini yakar. Ateş tamamen yandığında, sorumlu izci ateş duasını yapmak üzere ateşe yaklaşır. "Ateş Duası" diyerek herkesi ateşe doğru elini uzatarak izci selamı vermeye davet eder. İzciler sorumlu izcinin söylediklerini tekrar ederler:
"İzcilik duygu ve düşüncesi, önümüzde yanan bu ateşin sıcaklığı gibi içimize dolsun. İçimizde beslediğimiz kötü his ve bencillik tohumları, bu ateşin parlayan, yanıp sönen kıvılcımları gibi dağılıp yok olsun. Bizi birleştiren izcilik ideali ve iyi düşünceler, bu ateşin dumanları gibi tüm dünyayı sarsın."
Daha sonra herkes ellerini yanındaki izcilerin arkasından uzatır ve Ateş Rondu söylenir:
ATEŞ RONDU
Yansın ateş alev alev
Sarsın göğü ak dumanlar
Şen izciler halkalansın
Dile gelsin şu ormanlar
Hey hey!
Lara lay lay, lara lay lay...
Dile gelsin şu ormanlar
Hey hey!
Yansın ateş önümüzde
Yerde değil gönlümüzde
Güle güle dönünüz de
Neşelensin oynayanlar
Hey hey!
Lara lay lay, lara lay lay...
Neşelensin oynayanlar,
Hey hey!
Ateş Rondu'nun ardından, bir önceki kampın organizasyon ekibinden bir kişi, bir önceki kampın kamp ateşinden alınmış külleri ateşe atar. Böylece kampların geleneğinin devamı yaşatılmış olur. Çember halindeyken birkaç şarkı söylenebilinir. Daha sonra şartlara göre ateş başında ya da başka bir yerde önceden hazırlandığı şekilde kamp ateşi programına geçilir. Programı liderler tarafından belirlenen ve ateşi de yakan izci yönetir. İzciler kamp ateşinde yapacakları skeç ve şarkıları daha önceden bu izciye yazdırırlar. Program içerisinde aktivitelerin birincileri açıklanır.
Program bittikten sonra tekrar ateş başında çember gömlek ve fularlarla çember olunur. Veda valsi için sağ el üstte olmak üzere herkes sağ eliyle solundakinin elini, sol eliyle sağındakinin elini tutar. Veda Valsi hep beraber söylenir.
VEDA VALSİ
/: Gidiyorsun iştirak et veda valsine :/
Eğer inanmış isen izcilik ateşine
/: Durma koş yay onu sen yurdun her kösesine :/
Bu ateş ile kampımız sona eriyor
/: Gelecek sene kamp yine bizleri bekliyor :/
/: Artık, artık, artık, elveda... :/
Veda Valsi'nin ardından, liderlerden biri, izcileri dünya, insanlık, izcilik ve kendileri adına iyi düşüncelere davet eder. Bu sürenin sonunda düşüncelerini paylaşmak isteyenler paylaşabilir. Daha sonra gece nöbetçileri belirlenir ve obalar, ekip, organizasyon ve liderler tek tek uykuya davet edilir:
"Haydi, ***, haydi ***; uykuya! İzciliği rüyanda, rüyanda, rüyanda; izciliği rüyanda gör rahat uyu!"