Gelişen teknoloji bizlere yön bulmada büyük kolaylıklar sağlamış birçok araç icat edilmiş veya geliştirilmiştir. Bunlardan başlıcaları; pusula, cep telefonu, GPS alıcısı, Dijital SLR fotoğraf makinesi ve altimetredir.
1.Pusula
bakınız: "Pusula nedir?"
2.Cep Telefonu
Gelişen teknolojiyle telefonlar yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Telefonların gelişmesiyle de birçok telefon uygulaması yapılmıştır. Elektronik pusulada bunlardan biridir. Cep telefonumuza yükleyeceğimiz küçük bir programla gittiğimiz her yerde bir pusulaya sahip olabiliriz. En çok kullanılan programlardan birini aşağıdaki linkten indirebilirsiniz.
http://qcontinuum.org/compass/index.htm
3.GPS Alıcısı
bakınız: "GPS nedir ve nasıl çalışır?"
4.Dijital SLR Fotoğraf Makinesi
Gökyüzünde yıldızlar Gökyüzü Kutup'unun çevresinde dönerler ve bu kutbu sürekli pozlama özelliğine sahip olan bir fotoğraf makinesiyle kolayca bulabilir; kuzeyin veya güneyin hangi yönde olduğunu anlayabiliriz. Öncelikle en az 4 dakikalık sürekli pozlama özelliğine sahip olan D-SLR kameraya mevcut en geniş açılı lens takılır, daha sonra makine sürekli pozlama boyunca hareket etmeyeceği bir yere koyulur (Tripod bu noktada faydalı olabilir.). Eğer bir deklanşör kablosu veya uzaktan kumanda varsa, deklanşöre basarken bunu kullanmak, makinenin hareket etmemesi bakımından iyi olur. Böylelikle daha net fotoğraflar çekilebilir. Sürekli pozlamayla çekilen fotoğrafa bakıldığında kutbun neresi olduğunu rahatlıkla görülebilir. Bu kutup Güney Yarımkürede güney, Kuzey Yarımküre'de kuzey yönünü gösterir.
5.Altimetre
Pusula gibi, altimetre de hayati derecede önemli verilerin temelini oluşturan basit bir bilgi sağlar. Pusula, manyetik kuzeye olan yönü, altimetre ise yüksekliği gösterir. Yükseklik izlenerek ve topografik haritalar kontrol edilerek yön tespiti yapılabilir.
Altimetre, aslında, değiştirilmiş bir barometredir. Her iki cihaz da hava basıncını (havanın ağırlığını) ölçer. Barometre hava basıncını, inç veya milimetre cıva bazlarında veya milibarlarla gösterir. Ancak, altimetre, bunu deniz seviyesi üzerinde fit veya metre olarak gösterir. Bunun mümkün olması artan irtifa ile birlikte hava basıncının muntazam olarak düşmesinden kaynaklanır. Altimetre, bulunduğunuz yeri belirlemeye de yardımcı olur. Haritadaki bir sırt veya patika boyunca yükselirken, nerede olduğunuzu bilmiyorsanız, yükseklik için altimetreye bakın. Altimetreyle nerede olduğunuzu anlamanın bir diğer yöntemi de bir zirve veya diğer bilinen arazi niteliğine, pusulayla kerteriz almakla başlar. Kerteriz aldığınız zirveyi haritada bulun ve dağdan ekibe doğru olan kerterizi haritadan izleyin. Şimdi, bulduğunuz kerteriz hattı boyunca herhangi bir noktada olduğunuzu biliyorsunuz. Ama nerede? Altimetreden yüksekliğinizi bulun. Pusula kerterizinin sizinkine benzer bir eşyükselti eğrisini geçtiği yer, tahmini olarak sizin bulunduğunuz yerdir. Tabii, bu cevap yanıltıcı olabilir çünkü birkaç değişik yerde kerteriz hattı aynı yüksekliklerden geçebilir. İşte böyle bir durumda, daha fazla gözlem yaparak, mantık ve sezgilerinizi kullanmanız gereklidir.