Odunlar bir çadır şeklinde dizilir. Ateş yakılacak yerin ortasına bir avuç dolusu kav konulur, etrafına küçük çalı çırpılar uçları bir Kızılderili çadırının tepesi gibi bir araya gelecek şekilde dikkatlice yerleştirilir. Çok çabuk yanan ve çok ısı veren bir ateş şeklidir. Kısa süreli yanması gereken bir ateştir çünkü odunlar çok çabuk tükenir. Kısa süreli olmasına rağmen çok ısı vermesinden dolayı, böyle bir ateş çay suyu kaynatmak ya da kızartma yapmak için çabuk ve uygun alevler sağlayacaktır. Genelde ıslak eşyaları kurutmak ve ısınmak amacıyla da yakılır.
YILDIZ ATEŞİ
Devamlı olarak odun toplamak zorunda kalmamak için ateş iyice kor haline geldikten sonra uzun odunlar birbirlerine dik gelecek şekilde ateşin içine yatırılır. Kalın dallar ortada bir yıldız oluşturacak şekilde yerleştirilir. Ateşin kalbi yıldızın merkezindedir. Dalların uçları yandıkça yanmayan kısımlar ateşe doğru itilir. Genelde ateşin etrafında otururken tercih edilen bir çeşittir.
BALKON ATEŞİ
Ateşin kalbi ortada kalacak şekilde iki tane kalın odun paralel şekilde konur. Üçüncü bir kalın odun ise ikisinin üstüne gelecek şekilde onlarla paralel olarak konur. En uzun süre yanan ateş türlerinden biridir. Daha çok ısınmak istiyorsanız, ateşin arkasına ısıyı yansıtacak bir duvar yapabilirsiniz.
NÖBET ATEŞİ
Balkon ateşi kurulur. Alevler mümkün oldukça az tutulur, ateşi çoğunlukla közler oluşturur. Yıldız ateşi şeklinde bir odun da közlerin içinde tutulur. Ucu yandıkça ateşe doğru itilir. Nöbet ateşi acil durumlarda ve nöbet değişimlerinde harlanacak şekilde tutulur. Gerekirse bir yansıtıcı ateş yardımıyla etrafta sürekli kuru odunlar bulundurulmalıdır.
OCAK ATEŞİ
Ocak ateşi yemek pişirmek için kurulan ateş biçimidir. Ateşin kalbi ortada kalacak şekilde iki tane iri kaya üstlerine tencere oturacak şekilde yerleştirilir. Hava delikleri kapatmamaya dikkat ederek paralel şekilde odunlar zamanla beslenir. Ocak olarak taş kullanıldığı gibi iri odunlarda kullanılabilir. Fakat odunlar zamanla yanacakları için belli aralıklarla değiştirilmelidirler. (Ocaklar ileriki kısımlarda ayrıntılı olarak incelenecektir.)
YANSITICI ATEŞ
Islak odunları kurutmak amacıyla kurulur. Yanan ateşin karşısına 2 tane odun dikilir. Islak odunlar yere paralel, dikilen odunlara dik olacak şekilde dikilen odunlara yaslanarak dizilir. Islak eşyalar kurutulmak için bu odunların üstüne konulabilir. Aynı şekilde barınak yapıldığı zaman ateş, barınak kapısı ile yansıtıcının arasında yakılırsa dizilen odunlardan ısının yansıtılması ve barınağın ısıtılması da mümkündür.
PİRAMİT ATEŞ
Kampların son gecelerinde yakılan "Kamp Ateşi"dir. En kalın olan, boyut olarak birbirine yakın 2 odun seçilir ve paralel bir şekilde yere konur. Sonra bir sonraki kalın 2 odun bunlara dik olacak şekilde bunların üstüne, köşelere doğru konur. Bu şekilde odunlar belli bir yüksekliğe ulaşıncaya kadar dizilir. Ortadaki boşluğa da çalı-çırpı ve ince dallar doldurulur. Ateşin boyu kullanılan odunların miktarına bağlı olarak değişebilir.