Çadır kullanımı

Yazdır
© Bu metin İstanbul Lisesi Sakarya İzci Grubu web sitesinden alınmıştır.
İzinsiz kullanılmamasını rica ederiz.

Çadırlar genel olarak ikiye ayrılırlar: tek katlı ve çift katlı çadırlar. Tek katlı ve su geçirmeyen   bir çadırın içindeki su buharı dışarı çıkamayıp içeriyi ıslatacağından günümüzde kullanılan     çadırların çoğu çift katlıdır. (Tek katlı olan çadırlar Gore-tex veya benzeri nefes alabilen malzemelerden yapılmış çadırlardır.) İçte nefes alabilen kumaştan ve kullanım alanını çevreleyen bir iç tente, dışta ise su geçirmeyen bir dış tente olacaktır. Dış tente su ve rüzgâr geçirmeyen bir kumaştan yapılmıştır ve yerin birkaç santimetre üstüne kadar gelir. Bu alttaki boşluk içerideki su buharının çıkması için gereklidir. Yağmurlu havalarda dış tentenin iç tarafındaki yoğunlaşma artacağından çadırın su geçirdiği sanılabilir. Kış aylarında çadırın iki katını da kullanmalısınız. Ancak sıcak bölgelerde iç çadır gerekmeyebilir. 
Dış tente ve iç tente arasındaki hava boşluğunun korunması önemlidir. Eğer bu mesafe azsa ve içeriden biri iç tenteye değerse iç ve dış tente birbirine temas edebilir, bu da iç tentenin ıslanmasına sebep olabilir. Bu problem çadır kurulduğunda, iç ve dış tentelerin gergin durmasını sağlamakla önlenebilir.

Çadırı kurma işlemi bittikten sonra önce matlar serilir daha sonra çantalar boşaltılır. 
Kazma, baton gibi aletler, karın gömmeyeceği biçimde belli bir yere koyulur. Eğer yere saplanacaksa bunların yıldırım tehlikesi oluşturacak bir yükselti meydana getirmemesine dikkat edilir. 
Ayakkabılar dışarıda bırakılacaksa, bir torba içine konulmalıdır. Eğer içeriye alınacaksa, üzerindeki kar, çamur, su vs.yi temizlendikten sonra içeriye alınmalıdır. 
Tulumların yatana kadar açılmaması daha uygundur. 
Çadırın kapı kısmı sürekli boş bırakılmalıdır. Böylece herhangi bir tehlike anında kendinizi dışarıya atmanız kolaylaşacaktır. 
Yiyecekler ve yemek malzemeleri bir arada belli bir yerde tutulmalıdır. 
Çadır içinde yemek yenileceğinde ortaya geçirimsiz bir örtü serildikten sonra ve kolay erişilebilecek bir yerde bolca kağıt havlu ya da tuvalet kağıdı bulundurun. 
Giyecekler çadırın yan taraflarına koyulduğu takdirde ıslanır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar naylon torbalar içinde muhafaza edilmelidir.